הצמצם במצלמת הסמארטפון
אפילו אנחנו, הצלמים המקצועיים, שמכורים למצלמת ה-DSLR שלנו, מודים שמצלמת הסמארטפון שימושית מאוד ברגעים מסויימים.
אף אחד מאיתנו לא סוחב את המצלמה הכבדה שלו כל הזמן, אבל העיניים שלנו לא מפסיקות לקלוט רגעים, שאנחנו חייבים להנציח, והמצלמה היחידה שיש לנו באותם הרגעים, היא מצלמת הסמארטפון. והרי אומרים שהמצלמה הטובה ביותר, היא זו שיש לך באותו הרגע...
במצלמת הסמארטפון, אנחנו יכולים לעשות הרבה יותר מאשר למסגר ולצלם.
יש לנו שליטה בעדשות שמשנות פרספקטיבה, אנחנו יכולים לשלוט בחשיפהולעשות עוד הרבה יותר בעזרת אפליקציות משובחות שמשפרות את הצילום פלאים, בין אם זה אייפון או כל מכשיר אנדרואיד אחר.
אבל בטח שמתם לב שלא משנה מה תעשו ובאיזו אפליקציה תשתמשו, יש דבר אחד שלא תוכלו לשנות והוא מפתח הצמצם.
זה אומר שאנחנו לא יכולים לבחור בין עומק שדה רדוד לעומק שדה גדול וזה לא עומד להשתנות בזמן הקרוב.
למה? אתם שואלים
מה זה צמצם בעצם?
בואו נבין רגע מהו צמצם בכלל ומה התפקיד שלו.
הצמצם מתייחס לפתח הנמצא בין עדשת המצלמה לחיישן הדיגיטלי שלנו הקולט את התמונה.
הגודל של החור הזה, הוא זה שקובע כמה אור יכול לעבור דרכו.
צמצם סגור (צר) יכניס מעט אור למצלמה וצמצם פתוח (רחב) יכניס הרבה אור. עובדה זו שימושית גם כדי לווסת את האור בין אם הוא קלוש או חזק אבל גם כדי לקבוע מה מידת עומק השדה שנקבל בתמונה שלנו.
אם אתם מבולבלים עכשיו, המשמעות היא כמה מישורים בתמונה יכנסו לפוקוס.
כשיש לכם תמונה עם עומק שדה קטן זה אומר שלא הרבה מהסצינה שצילמתם תהיה חדה. אם זה דיוקן, פני המצולם שלכם יהיה בפוקוס, אבל כל מה שמאחוריו יהיה מטושטש ברכות.
לעומת זאת אם יש לכם תמונה כמו נוף, שיש לה עומק שדה גדול, אז הכל בפוקוס, מהסלעים בקדמת התמונה ועד והרים הרחוקים ברקע.
במצלמה טיפוסית, אפילו במצלמת point and shoot הצמצם מתכוונן. אם תבחרו מספר F גדול יותר, כמו למשל f/22 תקבלו צמצם סגור יותר. באותו אופן אם תבחרו ב מספר f קטן יותר כמו f/4, תקבלו צמצם פתוח יותר. באופן כללי, פתחים צרים קשורים לעומק שדה רחב, בעוד שפתחים רחבים יותר קשורים לעומק שדה רדוד. כעת כפי שתראו בעוד דקה, ישנם גורמים נוספים שתורמים למידת עומק השדה שתקבלו בתמונה, אך לרוב תרצו להתחיל בשינוי הצמצם.
הצמצם גם יגרום להבדל גדול כשאתם מצלמים בתאורה קלושה, או כשאתם צריכים להשתמש במהירות תריס מהירה מאוד כדי להקפיא את הפעולה. מהירויות תריס מהירות מכניסות פחות אור, אז אתם צריכים צמצם פתוח יותר כדי לפצות על האור החסר. מצבי תאורה חלשה דורשים צמצם פתוח יותר מסיבות שונות - כי לא תוכלו לקבל תמונה חשופה היטב בתאורה חלשה אלא אם תפתחו את הצמצם לרווחה כדי לאפשר ליותר אור להגיע לחיישן התמונה.
אז במה מצלמות סמארטפונים שונות? כמעט לכל סמארטפון היום יש צמצם קבוע. זה אומר שאתם לא יכולים לשנות את הצמצם גם אם אתם חושבים שהסצנה מחייבת את זה. היצרנים לא עשו זאת רק כדי להיות אכזריים - הסיבה שבגללה למצלמה שלנו יש צמצם קבוע היא בגלל שהיא צריכה להיות בעלת צמצם פתוח מאוד כדי לאפשר למספיק אור להגיע לעדשה הקטנטנה הזו. אז, זה אומר שכברירת מחדל אנחנו מצלמים בצמצם פתוח ואין שום דבר שניתן לעשות כדי לשנות את זה.
אז עכשיו תגידו, אבל למרות שאנחנו מצלמים בצמצם הפתוח הזה עדיין מקבלים עומק שדה די טוב כשמצלמים משהו כמו נוף. למה זה בדיוק? לסמארטפון שלנו יש עדשה קטנה עם אורך מוקד קצר מאוד. אורך מוקד קצר - או זווית רחבה - פירושו שיש לנו שדה ראייה רחב מאוד כשאנחנו משתמשים במצלמה הזו. ושדה ראייה רחב, אומר שנקבל עומק שדה די טוב אפילו בצמצמים פתוחים מאוד.
אם אתם צריכים הדגמה של העיקרון הזה, אתם יכולים לנסות את זה עם המצלמה הדיגיטלית שלכם. בחרו את הצמצם הפתוח ביותר שהעדשה שלכם מסוגלת לו וזום עד הסוף. צלמו תמונה של סצנה רחבה יותר כמו נוף. פתחו את התמונה במחשב שלכם והתקרבו כדי להסתכל על הפרטים. היכן מתחיל לרדת עומק השדה? רוב הסיכויים, אלא אם כן היה לכם משהו בחזית הקרובה מאוד, שקיבלתם עומק שדה די טוב לאורך כל התמונה.
בנוסף לעדשה הקטנטנה הזו, לסמארטפונים יש את חיישני התמונה הקטנים ביותר בשוק, וזה עוד גורם שתורם לבעיית עומק השדה. הסיבה מאחורי זה היא פשוטה - אם אתם מצלמים עם מצלמה בעלת חיישן גדול, אתם צריכים להתקרב לנושא שלכם או להשתמש בעדשה באורך מוקד ארוך יותר אם אתם רוצה למלא את הפריים. זה אומר שאתם צריכים צמצם סגור יותר כדי לשמור על עומק שדה קטן בהרבה ממה שהייתם צריכים אם הייתם משתמשים במצלמה עם חיישן קטן יותר. אז חיישן זעיר מאוד כמו מה שיש לנו בסמארטפון ייתן עומק שדה רחב בהרבה בצמצמים פתוחים יותר מאשר מצלמת חיישן גדולה כמו DSLR Full Frame.
אז אם אנחנו בכל זאת רוצים להשתמש בטלפון שלנו כדי לצלם תמונות עם עומק שדה רדוד? ובכן, צמצם הוא לא הדרך היחידה לעשות את זה. למרחק בין המצלמה לנושא ולמרחק בין הנושא לרקע יש קשר גם למידת עומק השדה שתקבלו בתמונות שלכם. נסו להוסיף עדשת טלפוטו לסמארטפון שלכם (הערה: אל תשתמש בזום המובנה של הטלפון, כי זה לא זום אמיתי ולא יעשה שום דבר כדי לשנות את עומק השדה בתמונה. זום דיגיטלי מדמה זום על ידי חיתוך התמונה, אז לא רק שלא תצליחו לקבל את הטשטוש שאתם מחפשים, תקבלו גם תמונה באיכות ירודה יותר).
אם תקטינו את המרחק האופטי בין המצלמה לנושא, תתחילו לקבל קצת טשטוש ברקע, כמובן בתנאי שהרקע מרוחק מספיק מהנושא שלכם. אפשר גם פשוט להתקרב עם הרגליים, כלומר להתקרב פיזית לנושא ולמלא את הפריים. זה גם יגדיל את טשטוש הרקע. אבל לרוב, אלא אם תנקטו באחד משני השלבים האלה, תצטרכו לחיות עם עומק השדה הרחב יותר בתמונות שאתם מצלמים עם הטלפון שלכם.
ובכל זאת ישנן אפליקציות עיבוד שמשתפרות כל הזמן, וקיימת אפשרות שבשלב מסוים תהיה תוכנה זמינה שתהיה מסוגלת להעריך בצורה חכמה תמונה ולהוסיף רקע לטשטש לאחר הצילום. תיאורטית, התוכנה תצטרך להיות חכמה מספיק כדי לזהות את מרכיבי החזית כדי שהיא תדע בדיוק היכן להחיל את טשטוש הרקע הזה - אנחנו עדיין לא שם, אבל סביר מאוד שלא נצטרך לחכות עוד הרבה זמן.
האופטיקה לא באמת תשתנה בזמן הקרוב אז למה יצרני סמארטפונים לא יכולים פשוט לבנות צמצם פתוח עוד יותר, כדי שנוכל לקבל את עומק השדה הרדוד הזה גם כשאנחנו רחוקים מהנושא ?
התשובה קשורה למבנה הטלפון. טלפונים חכמים נועדו להיות מאוד קלים וקטנים וגם מאוד דקים. אם נגדיל את הצמצם המרבי של עדשה, גם גודל המבנה הפנימי של המצלמה יגדל, וזה כבר ישפיע על גודל הטלפון. במילים אחרות, הצמצם הזה תוכנן במיוחד כדי להתאים לגוף המצלמה הקטן שהוא הסמארטפון שלנו - ואם הטלפון שלנו יהיה הרבה יותר גדול ממה שהוא, כנראה נמצא שזה מעצבן להסתובב איתנו כל הזמן.
אז...
כל זה לא אומר, כמובן, שלסמארטפון שלנו אין מצלמה טובה. יש הרבה יתרונות לשימוש בסמארטפון כדי לצלם תמונות יומיומיות, ואחד הגדולים שבהם הוא שהוא נוטה להיות המצלמה שנמצאת איתנו כל הזמן. אני תמיד אומרת שכל עוד אנחנו מבינים את מגבלות המצלמות שלנו, זה לא משנה במה אנחנו משתמשים כדי לצלם את התמונות שלנו, אנחנו עדיין יכולים לעשות עבודה מצוינת. אז אני מקווה שנתתי לכם הבנה טובה יותר של אופן פעולת הצמצם במצלמת הסמארטפון שלכם, ועכשיו כשאתם חמושים במידע הזה, צאו וצלמו כמה תמונות מדהימות, עומק שדה רחב או לא.
Kommentare